Szafran Dr. Jacob's, 1g Powiększ

Szafran Dr. Jacob's, 1g

Dr Jacobs Dr Jacobs

30346

Nowy

Ostatnie egzemplarze!

36,90 zł

brutto

Najniższa cena w ciągu ostatnich 1 dni : 36,90 zł

Szafran Dr. Jacob's,  1g

Czerwone złoto z Persji - najwyższej jakości szafran Sargol

zawartość netto: 1 g

✓ Jakość premium
✓ Zawiera krocynę, pikrokrocynę i safranal
✓ Intensywny kolor, aromat i smak
✓ Testowany zgodnie z normą ISO 3632-2

 

Szafran to nic innego jak suszone pręciki kwiatu Crocus Sativus (gatunek krokusa). Każdy kwiat ma tylko 3 pręciki, które są zbierane o świcie a następnie delikatnie suszone. Szafran jest uprawiany od Morza Śródziemnego po Kaszmir. Jego wysoki koszt jest spowodowany koniecznością ręcznego zbioru dużych ilości niewielkich słupków kwiatowych, co nie jest proste ze względu na krótki okres kwitnienia tych kwiatów. Po zebraniu pręciki krokusa muszą być poddane natychmiastowemu procesowi delikatnego suszenia, aby uchronić je przed rozkładem i pleśnią.

Zbiór naszego szafranu Sargol odbywa się ręcznie na czystych ekologicznie terenach Iranu. Wybierane są tylko najdojrzalsze kwiaty, które wyróżnia wysoka zawartość olejków eterycznych i antyoksydantów

Głównym związkiem zawartym w szafranie jest karotenoid krocyna, stanowiąca od 6 do 16 % suchej masy. Nadaje ona szafranowi intensywny kolor i mówi o tym, ile zawartych jest w nim silnych antyoksydantów (zwalczają one wolne rodniki odpowiedzialne za uszkadzanie komórek i przyspieszanie ich procesów starzenia).

Innymi związkami są olejki eteryczne: pikrokrocyna i safranal, które stanowią 2% składu. W niewielkich ilościach obecne są w nim również: likopen, karoten i zeaksantyna.


Najwyższa jakość Szafranu Dr. Jacob's

Z powodu wysokich kosztów produkcji szafran jest bardzo często zastępowany lub mieszany z kurkumą i krokoszem. Mimo podobieństw w barwie, smak obu tych przypraw zdecydowanie różni się od oryginału. Dr. Jacob's oferuje szafran najwyższej jakości.

Dobrej jakości szafran powinien charakteryzować się:

✓ zdecydowanym kolorem – od głębokiego pomarańczu po bordowy (rubinowy),
✓ silnym aromatem,
✓ charakterystycznym, lekko ostrym i lekko gorzkawym smakiem,

Jakość szafranu można sprawdzić poprzez:

✓ wrzucenie go do ciepłego mleka lub wody – wysokiej jakości szafran będzie uwalniał barwnik stopniowo, przez kilka minut, a nie natychmiast,
✓ prawdziwy szafran ma nitki o różnym natężeniu barwy – nie są one w jednolitym kolorze,
✓ znamiona naturalnego szafranu bywają połączone ze sobą – tak jak na słupku kwiatowym

Szafran – znany i ceniony od tysiącleci


Właściwości szafranu zostały docenione przez współczesną medycynę i farmację, zwłaszcza w krajach Azji Mniejszej, gdzie stosowanie tej rośliny jako leku ma swoją wielowiekową tradycję. Od wieków wierzono, że szafran wspomaga układ trawienny, działa uspokajająco, przeciwgorączkowo, napotnie i uspokajająco. Wzmacnia kobiece narządy płciowe i reguluje cykl menstruacyjny.

Ocena możliwości jego stosowania w terapii wymaga jeszcze wielu badań, ale prowadzone obecnie badania naukowe potwierdzają, że zastosowanie lecznicze szafranu sprzed lat ma swoje uzasadnienie.

Sposób użycia:

szafran, jako przyprawa, jest bardzo ceniony w kuchni europejskiej, azjatyckiej i północno-afrykańskiej. Poza aromatem nadaje szlachetny kolor i dlatego jest używany np. do produkcji sera, wyrobów cukierniczych, alkoholi. Znakomicie komponuje się ze słodyczami, potrawami  mlecznymi oraz potrawami z ryżu. Świetnie nadaje się jako dodatek do kawy, czekolady, ciast. Przepisy na dania i napoje z szafranem można znaleźć w internecie.

Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w suchym miejscu z dala od promieni słonecznych.

Producent

DR JACOBS

BIOMAGNETICA POLSKA RADOSŁAW ARASZKIEWICZ 2. DR. JACOB'S POLAND RADOSŁAW ARASZKIEWICZ
ul. Marcina Kasprzaka 7/U1
01-211 Warszawa
Polska
email: [email protected]

Napisz opinię

Szafran Dr. Jacob's, 1g

Szafran Dr. Jacob's, 1g


Firma Dr. Jacob‘s została założona w 1997r. przez doktorów medycyny Ludwiga M. Jacoba oraz Karla O. Jacoba jako firma  rodzinna.


Dr. Jacob’s, jako pierwsza firma w Niemczech, wprowadziła linię produktów odkwaszających opartych na cytrynianach, ze śladową ilością sodu a bogatych w potas. Od siedmiu lat jako jeden z pierwszych instytutów w Niemczech, Austrii oraz Szwajcarii bada właściwości zdrowotne owocu granatu. Dr. Jacob‘s Medical jest w pierwszej trójce producentów najlepszych produktów z granatu.

Sukces innowacyjnych receptur Dr. Jacob‘s polega przede wszystkim na wykorzystywaniu wzajemnego uzupełniania się działania biologicznego poszczególnych składników. Fachowość, kompetencja, rygorystyczne normy oraz najwyższej jakości składniki naturalne składają się na wyjątkowy charakter produktów Dr. Jacob’s.


Dr. Jacob‘s tworzy naturalne produkty oparte na starych mądrościach i najnowszych zdobyczach wiedzy medycznej. Nazwa firmy nie jest chwytem marketingowym - doktorzy medycyny Ludwig Manfred Jacob i Karl Otto Jacob są faktycznymi twórcami firmy i produktów. Fachowość, zaplecze medyczne, rygorystyczne normy, szczegółowe badana, zarówno laboratoryjnie jak i klinicznie, oraz uczciwość gwarantują skuteczność i bezpieczeństwo produktów Dr. Jacob's.


Naturalne składniki nadają produktom Dr. Jacob’s wyjątkowy charakter. Zawarte w nich składniki są dokładnie wyselekcjonowane i pochodzą z różnych krajów Europy, Ameryki Południowej oraz Azji. Praktycznie wszystkie preparaty są silnie skoncentrowane, co obniża ich cenę i sprawia, że wystarczają na długo.