Chlorella to zielona alga rosnąca w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie, która składa się głównie z jądra i dużych ilości chlorofilu. To właśnie temu ostatniemu składnikowi zawdzięcza swój głęboki, zielony kolor, nazwę i właściwości lecznicze. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko ze wszystkich alg, lecz także ze wszystkich roślin (3-5 proc. czystego chlorofilu). Poza tym chlorella dostarcza aminokwasów, cukrów, kwasów nukleinowych i witamin (przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy A, C oraz kwasu foliowego) i wiele innych substancji. Dzięki temu chlorella to jedna z najlepszych substancji spożywczych ułatwiających regenerację i oczyszczenie organizmu.
Chlorella to zielona alga rosnąca w słodkowodnych zbiornikach na Dalekim Wschodzie, która składa się głównie z jądra i dużych ilości chlorofilu. To właśnie temu ostatniemu składnikowi zawdzięcza swój głęboki, zielony kolor, nazwę i właściwości lecznicze. Chlorella ma najwięcej chlorofilu nie tylko ze wszystkich alg, lecz także ze wszystkich roślin (3-5 proc. czystego chlorofilu). Poza tym chlorella dostarcza aminokwasów, cukrów, kwasów nukleinowych i witamin (przede wszystkim witamin z grupy B, witaminy A, C oraz kwasu foliowego) i wiele innych substancji. Dzięki temu chlorella to jedna z najlepszych substancji spożywczych ułatwiających regenerację i oczyszczenie organizmu.
W chlorelli stwierdzono wysokie stężenie chlorofilu, kwasów nukleinowych, aminkwasów, enzymów, witamin i minerałów.
Tagi