Manuka (łac. Leptospermum scoparium) porasta dziewicze tereny Nowej Zelandii- jedno z najczystszych miejsc na świecie. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i oznacza "miód z drzewa herbacianego". Pszczoły miodne zbierając nektar z dzikich krzewów Manuka, tworzą miód odróżniający się od innych miodów wysoką zawartością substancji aktywnej- metyloglioksalu, decydującego o jego unikalnych właściwościach.
W miodzie Manuka MGO™ zachowana jest maksymalna ilość pierwotnych składników. Jest to możliwe, dzięki dbałości producenta- Manuka Health New Zealand- o to, aby temperatura w ciągu całego procesu utrzymywała się na poziomie temperatury panującej w ulu, czyli 37-40 st. C. Dzięki temu, ilość bioaktywnych składników w pojedynczym słoiku jest na takim samym poziomie, jak tuż po wyjęciu miodu z ula.
Firma Manuka Health New Zealand kładzie szczególny nacisk na innowacyjne rozwiązania, doskonalenie i rozwój produktów. Stale prowadzi badania nad możliwościami wykorzystania miodu Manuka. Efektem tych badań jest CycloPower™: sproszkowany miód Manuka połączony z alfa-cyklodektryną.
Manuka Health New Zealand korzysta z akredytowanych laboratoriów oraz pomocy doświadczonych pszczelarzy. Każda partia miodu Manuka MGO™- zanim trafi do sprzedaży- jest poddawana szczegółowym badaniom.
W ofercie firmy Manuka Health New Zealand- oprócz miodów Manuka- odnaleźć można także suplementy diety oraz kosmetyki, zawierające naturalne składniki aktywne.
Miód zawiera metyloglioksal w ilości powyżej 400 mg/kg miodu (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).