suplement diety
krople 20 ml
600 kropli po:
Witamina A - 240 μg / 800 j.m. (30%*)
Witamina D3 - 20 μg / 800 j.m. (400%*)
Witamina E (mieszanka tokoferoli) - 4 mg (33%*)
Witamina K2 (MK-7) - 20 μg (27%*)
* % zalecanego dziennego spożycia
KOD EAN: 4041246501070
KOD BLOZ 7: 3601821
Witamina ADEK Dr. Jacob's
Krople Witamina ADEK Dr. Jacob’s to pierwszy taki produkt na rynku. Dzięki temu, że witaminy są rozpuszczone w oleju, już w ustach wchłaniają się bezpośrednio do krwiobiegu (z pominięciem układu pokarmowego).
Witaminy A, D3, E i K2 mają naukowo dowiedziony korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu:
Witamina A dla:
- prawidłowego widzenia
- funkcjonowania układu odpornościowego
- zachowania zdrowej skóry
- prawidłowego stanu błon śluzowych
- metabolizmu żelaza
Witamina D dla:
- układu odpornościowego
- przyswajania wapnia
- zdrowych kości i zębów
- funkcji mięśni
Witamina E dla:
- ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym i spowalniania procesów starzenia (witamina E to jeden z najsilniejszych naturalnych antyutleniaczy)
Witamina K dla:
- prawidłowej krzepliwości krwi
- zdrowych kości i zębów
Źródła witamin:
Witamina A pozyskiwana jest w jednym z najlepszych laboratoriów europejskich w procesie syntezy (synteza - czyli proces łączenia).
Witamina D3 pozyskiwana jest z lanoliny z wełny owczej (ekstrahowana za pomocą naświetlania promieniami UV).
Witamina E (mieszanka naturalnych tokoferoli) pozyskiwana jest z warzyw.
Witamina K2 jest szczególna, gdyż uzyskujemy ją z olejków eterycznych. To zapewnia najwyższą ilość czystego menachinonu-7 (MK-7), jego świetną przyswajalność oraz bioaktywność oraz brak zanieczyszczeń GMO (więcej na końcu opisu)
Składniki: olej MCT (z kokosa, 48%), mieszanka tokoferoli (naturalna witamina E), cholekalcyferol (witamina D3), palmitynian retinylu, witamina K2 (all-trans menachinon-7), aromat – olejek z bergamotki.
Wysoka zawartość bioaktywnej witaminy E może u niektórych osób powodować nieznaczne poczucie "drapania" w gardle.
Olej MCT
Dodatek olejku z bergamotki nadaje przyjemny posmak.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia i sposób użycia: kropla na łyżeczce lub wprost do ust.
Zakroplić do jamy ustnej i rozprowadzić po niej językiem.
Informacje dodatkowe:
dzieci oraz osoby dorosłe, w szczególności: otyłe (BMI 30+ kg/m2), kobiety w ciąży i karmiące, pracujące w nocy, z ciemną karnacją skóry: kropla;
dzieci do 18 miesiąca życia oraz wcześniaki - po konsultacji z lekarzem: kropla.
Okres ciąży i karmienia - przyjmowanie preparatów z witaminą D podczas ciąży i karmienia powinno być skonsultowane z lekarzem.
Uwaga: Produkt nie powinien być spożywany przez osoby przyjmujące środki przeciwzakrzepowe zawierające antagonistów witaminy K (np. warfaryna i acenokumarol). Osoby takie powinny skonsultować przyjmowanie produktu z lekarzem!
Zawartość bioaktywnej witaminy E może u niektórych osób z podrażnieniem błony śluzowej powodować nieznaczne poczucie "drapania" w gardle.
.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu w sposób niedostępny dla małych dzieci. Po otwarciu przechowywać w temperaturze 6 do 25 °C i zużyć w ciągu 6 miesięcy. Chronić przed światłem słonecznym. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut (zamiennik) zrównoważonej diety. Ważna jest zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia.
Sposoby pozyskiwania MK7:
z fermentacji soi lub z olejków eterycznych
Istnieją dwa sposoby pozyskiwania witaminy K2 – w procesie fermentacji soi lub z roślinnych olejków eterycznych.
Fermentacja soi
Przy produkcji witaminy K2 MK-7 w procesie fermentacji, do soi dodaje się preparaty bakteryjne oraz specjalne rozpuszczalniki. W wyniku stosowania tej metody zawsze powstaje wiele substancji ubocznych, w tym innych menachinonów, np.: MK-4, -8, -9. Wiele z nich jest zbędnych lub mają formy cis (nie są biodostępne). Ilość takich zanieczyszczeń zależy od jakości fermentacji.
Ponieważ do produkcji użyta jest soja, w ostatecznym ekstrakcie mogą znajdować się także jej alergeny. Niestety często nie jest też podana informacja, czy użyta soja jest modyfikowana genetycznie. Witamina K2 uzyskiwana w ten sposób jest określana przez producentów: „z natto”, „z fermentacji soi”, itp.
Pozyskiwanie z roślinnych olejków eterycznych
Metoda pozyskiwania czystego K2 MK-7 z olejków eterycznych została wynaleziona w 2006 roku przez norweskiego badacza dr Inger'a Reidun'a Aukrust'a i jego zespół. Znaleźli oni sposób wytwarzania czystej postaci all-trans MK-7 (menachinon-7, MenaQ-7) witaminy K2 z naturalnych roślinnych olejków eterycznych: geraniolu* i farnezolu**, w ściśle kontrolowanym procesie syntezy organicznej (synteza oznacza proces łączenia, nie mylić z syntetyczny - sztuczny).
Istnieją dwa rodzaje postaci molekuł witaminy K2 – cis i trans. Formy cis są biologicznie nieaktywne, podczas gdy formy trans mają pełny potencjał biologiczny. Większość z produktów z witaminą K2 dostępnych na rynku pochodzi z procesu fermentacji i zawiera K2 w formach cis oraz trans.
Zaletą metody pozyskiwania K2 z olejków eterycznych jest to, że uzyskiwana jest tylko witamina K2 w czystej, najlepszej i w pełni biodostępnej*** postaci MK-7. I taka forma jest w produktach Dr. Jacob's.
Ponieważ w procesie tym nie jest używana soja, unika się także ewentualnych zanieczyszczeń GMO oraz uzyskuje produkt bezpieczny dla alergików.
*Geraniol – organiczny związek chemiczny z grupy nienasyconych alkoholi terpenowych. Występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach. Uzyskuje się go z olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego.
**Farnezol – organiczny związek chemiczny, alkohol z grupy terpenów, stosowany głównie jako środek zapachowy o zapachu konwalii. Jest składnikiem wielu olejków eterycznych, między innymi konwaliowego, lipowego, muszkatołowego oraz akacjowego. Otrzymuje się go z olejków kwiatu lipy. Stosowany jest w przemyśle perfumeryjno–kosmetycznym
***Biodostępność (dostępność biologiczna) – określa stopień wchłaniania substancji, jaka dostaje się do krążenia i jest faktycznie wykorzystana przez organizm.
BIOMAGNETICA POLSKA RADOSŁAW ARASZKIEWICZ 2. DR. JACOB'S POLAND RADOSŁAW ARASZKIEWICZ
ul. Marcina Kasprzaka 7/U1
01-211 Warszawa
Polska
email: [email protected]
Firma Dr. Jacob‘s została założona w 1997r. przez doktorów medycyny Ludwiga M. Jacoba oraz Karla O. Jacoba jako firma rodzinna.
Dr. Jacob’s, jako pierwsza firma w Niemczech, wprowadziła linię produktów odkwaszających opartych na cytrynianach, ze śladową ilością sodu a bogatych w potas. Od siedmiu lat jako jeden z pierwszych instytutów w Niemczech, Austrii oraz Szwajcarii bada właściwości zdrowotne owocu granatu. Dr. Jacob‘s Medical jest w pierwszej trójce producentów najlepszych produktów z granatu.
Sukces innowacyjnych receptur Dr. Jacob‘s polega przede wszystkim na wykorzystywaniu wzajemnego uzupełniania się działania biologicznego poszczególnych składników. Fachowość, kompetencja, rygorystyczne normy oraz najwyższej jakości składniki naturalne składają się na wyjątkowy charakter produktów Dr. Jacob’s.
Dr. Jacob‘s tworzy naturalne produkty oparte na starych mądrościach i najnowszych zdobyczach wiedzy medycznej. Nazwa firmy nie jest chwytem marketingowym - doktorzy medycyny Ludwig Manfred Jacob i Karl Otto Jacob są faktycznymi twórcami firmy i produktów. Fachowość, zaplecze medyczne, rygorystyczne normy, szczegółowe badana, zarówno laboratoryjnie jak i klinicznie, oraz uczciwość gwarantują skuteczność i bezpieczeństwo produktów Dr. Jacob's.
Naturalne składniki nadają produktom Dr. Jacob’s wyjątkowy charakter. Zawarte w nich składniki są dokładnie wyselekcjonowane i pochodzą z różnych krajów Europy, Ameryki Południowej oraz Azji. Praktycznie wszystkie preparaty są silnie skoncentrowane, co obniża ich cenę i sprawia, że wystarczają na długo.