Miód Manuka to produkt w 100% naturalny. Pochodzi z nowozelandzkiego krzewu Manuka, posiadający aktywny składnik - methylglyoxal. Methylglyoxal jest obecny we wszystkich miodach, jednak występuje na ogół w ilości 0-10 mg/kg. Natomiast methylglyoxal w miodach Manuka osiąga stężenie od 30 do ponad 800 mg/kg!
Aktywny nowozelandzki Miód Manuka MGO 250+ charakteryzuje się wysoką zawartością methylglyoxalu na poziomie 250mg/kg. Oznaczony Certyfikatem MGO 250+.
Methylglyoxal - aktywny antybakteryjny składnik w nowozelandzkim miodzie Manuka.
Aktywny nowozelandzki Miód Manuka MGO 250+ charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością methylglyoxalu na poziomie 250mg/kg. Oznaczony Certyfikatem MGO 250+. Jest to wg badań prof. Tomasa Henle podwyższona zawartość methylglyoxalu.
Krzew Manuka kwitnie w samym sercu Nowej Zelandii. Profesor Thomas Henle i zespół naukowców z Politechniki w Dreźnie odkryli aktywny składnik miodu z krzewu Manuka - methylglyoxal.
Miód Manuka MGO jest jak dotąd jedynym produktem żywnościowym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach waha się od 1 do 10 mg/kg.
Badania nad tajemnicą miodu Manuka, przeprowadzone przez naukowców w Dreźnie zostały opublikowane w czasopiśmie Molecular Nutrition and Food Research Journal, w styczniu 2008 roku. Profesor Henle wykazał, że to właśnie methylglyoxal odpowiedzialny jest za unikatowe właściwości miodu Manuka:
"Opierając się na przeprowadzonych badaniach uważamy, że wyłacznie methylglyoxal jest odpowiedzialny za unikatowe właściwości miodu Manuka. Mogą występować także efekty synergistyczne, dzięki innym składnikom, taakim jak polifenole, ale bez methylglyoxalu miód Manuka nie miałby swych unikatowych właściwości."
Podobne wyniki badań (2009r.) przedstawił dr hab. Merilyn Manley-Harris z Uniwersytetu Waikato. Powiedział "wiadomo było juz od pewnego czasu, że unikatowe właściwości miodu Manuka są powiązane z methylglyoxalem, ale pochodzenie tego skłądnika nie było znane".
Miody Manuka: Eko-Laur Konsumenta 2009, Odkrycie 2010, Odkrycie 2011.
Miód Manuka nie jest lekiem ani substytutem leku i nie gwarantuje właściwości leczniczych. W przypadku leczenia chorób zaleca się kontakt z lekarzem oraz pozostawanie pod jego opieką.
Wartość odżywcza | w 100 g |
Wartość energetyczna | 1400KJ/335kcal |
tłuszcz | 0g |
w tym: kwasy tłuszczowe nasycone | 0g |
węglowodany | 82,1g |
w tym: cukry | 82,1g |
białko | 0g |
sól | 0,03g |
methylglyoxal | >25mg |
Skład: Miód z krzewu Manuka.
Sposób użycia: Miód Manuka spożywa się jak każdy miód, np. 2-3 łyżeczki rano na czczo, łyżeczkę 3 razy dziennie przed posiłkiem lub do słodzenia napojów lub jako dodatek do potraw i wypieków.
Dystrybutor: Propharma Sp. z o.o., ul. Łopuszańska 36, 02-220 Warszawa
Manuka (łac. Leptospermum scoparium) porasta dziewicze tereny Nowej Zelandii- jedno z najczystszych miejsc na świecie. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i oznacza "miód z drzewa herbacianego". Pszczoły miodne zbierając nektar z dzikich krzewów Manuka, tworzą miód odróżniający się od innych miodów wysoką zawartością substancji aktywnej- metyloglioksalu, decydującego o jego unikalnych właściwościach.
W miodzie Manuka MGO™ zachowana jest maksymalna ilość pierwotnych składników. Jest to możliwe, dzięki dbałości producenta- Manuka Health New Zealand- o to, aby temperatura w ciągu całego procesu utrzymywała się na poziomie temperatury panującej w ulu, czyli 37-40 st. C. Dzięki temu, ilość bioaktywnych składników w pojedynczym słoiku jest na takim samym poziomie, jak tuż po wyjęciu miodu z ula.
Firma Manuka Health New Zealand kładzie szczególny nacisk na innowacyjne rozwiązania, doskonalenie i rozwój produktów. Stale prowadzi badania nad możliwościami wykorzystania miodu Manuka. Efektem tych badań jest CycloPower™: sproszkowany miód Manuka połączony z alfa-cyklodektryną.
Manuka Health New Zealand korzysta z akredytowanych laboratoriów oraz pomocy doświadczonych pszczelarzy. Każda partia miodu Manuka MGO™- zanim trafi do sprzedaży- jest poddawana szczegółowym badaniom.
W ofercie firmy Manuka Health New Zealand- oprócz miodów Manuka- odnaleźć można także suplementy diety oraz kosmetyki, zawierające naturalne składniki aktywne.