Światło ultrafioletowe może zaszkodzić całemu organizmowi. Aby zmaksymalizować ochronę przeciw słoneczną, stosujmy naturalne olejki, a od naszego jadłospisu dołączmy produkty obfitujące w antyoksydanty.

Koncentrat pomidorowy – zwiększone spożycie koncentratu w czasie lata znacząco poprawia stopień ochrony skóry przed spaleniem. Koncentrat w połączeniu z oliwą poprawia produkcję kolagenu. Dzieje się tak, ponieważ związki znajdujące się w koncentracie, takie jak likopen, zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników. Innymi słowy, jedzenie koncentratu pomidorowego chroni przed rakiem, zmarszczkami utratą mięsistości skóry.

Kwas ferulowy – substancja ta znajduje się w otrębach ryżowych, pszenicznych, owsianych i jęczmiennych, a poza tym w kawie, truskawkach i dzięgielu chińskim. Kwas ferulowy absorbuje promieniowanie UV, nie dopuszcza do niszczenia kolagenu i kontroluje reakcję opalania się.

Olejki z rumianku i kocanki włoskiej – rumianek wyrównuje i rozjaśnia tonację skóry tak skutecznie, że efekty są widoczne już po pierwszym użyciu. Natomiast olejek z kocanki ma wspaniałe właściwości regeneracyjne. Zmniejsza żylaki, redukuje blizny dzięki niemu znikają zmarszczki.

Oleje z dzikiej róży i tamanu – można je stosować pojedynczo albo po wymieszaniu, albo też jako oleje bazowe dla olejków z rumianku bądź kocanki. Wszystkie cztery oleje, zarówno bazowe, jak i eteryczne, redukują blizny. Doskonale wspomagają regenerację ciała, co jest ogromnie ważne przy zapobieganiu szkodom wywołanym przez słońce.

Miód – pod jego wpływem rany i oparzenia goją się bez pozostawienia blizn. Jako filtr przeciwsłoneczny hamuje zachodzące na skutek działania słońca aktywację metaloproteina, nie dopuszczając do rozkładania kolagenu.

Aloes zwyczajny – świetnie goi oparzenia, wygładza zmarszczki i napina skórę: ponieważ chronią ją przed szkodliwym wpływem słońca, blokując aktywację wolnych rodników.

Olej z czarnuszki siewnej – smarowanie nim twarzy raz dziennie sprawia, że skóra nabiera elastyczności, jędrności i młodziej wygląda.