Przed nami jesień i zima, podczas których większości z nas nie omijają nieprzyjemne infekcje. Ostatnie dni przyjemnych temperatur i promieni słońca sprawiają, że wizja walki z drobnoustrojami wydaje nam się bardzo odległa. Początek października to ostatni moment, aby zadbać o swoją odporność - dajmy sobie szansę na to, żeby kolejny sezon przeziębienia i grypy ominął nas szerokim łukiem.

Wielu osobom wydaje się, że wystarczy zastosować dowolny suplement diety na odporność, by zapewnić sobie tarczę ochronną przed organizmami chorobotwórczymi w postaci naturalnych mechanizmów obronnych organizmu. Jest to prawda, ale tylko do pewnego stopnia, gdyż najważniejsza jest naturalna odporność organizmu. Suplementami można ją stymulować, ale nie zdziała się nimi zbyt wiele jeśli nie zadba się też o inne kwestie. Jakie?

Organizm musi być przede wszystkim wypoczęty i dobrze odżywiony. Kiedy lato dobiega końca, trzeba zadbać o zdrową dietę bogatą we wszystkie składniki odżywcze, zwłaszcza witaminy. Konieczne jest także wysypianie się, gdyż niedostateczna ilość snu osłabia organizm, przez co staje się on bardziej podatny na działanie bakterii i wirusów, gdyż nie ma siły, by z nimi walczyć. Bardzo negatywny jest także wpływ stresu na organizm, należy więc starać się go eliminować oraz zapewnić sobie odpowiednią dawkę odpoczynku i relaksu.

Przedstawiamy kilka produktów, które warto włączyć do codziennego jadłospisu w okresie jesienno-zimowym, ze względu na ich szczególne właściwości we wspieraniu naszej odporności:

Czosnek i cebula
Świeży czosnek wydziela allicynę , która ma silne działanie bakteriobójcze. Można go zatem zaliczyć do naturalnych antybiotyków. Pomaga w leczeniu przeziębień ale również warto jeść go profilaktycznie. Używany jest głównie jako przyprawa do mięs, sosów. Podobne właściwości ma cebula. Związki w niej zawarte niszczą wiele bakterii oraz hamują ich wzrost. Jest pomocna w leczeniu wirusowych i bakteryjnych chorób układu oddechowego.

Imbir
Imbir jest skuteczną bronią w walce z infekcjami. Działa przeciwzapalnie, przeciwwirusowo i wzmacniająco na organizm. Dodatkowo wspiera organizm w walce z bakteriami chorobotwórczymi. Świetnie sprawdza się jako dodatek do zup, gulaszy. W połączeniu z wodą, cytryną i miodem tworzy wzmacniający napój. Można go też dodać do ulubionej herbaty.


Kasza jaglana
Jaglanka ze względu na właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe doskonale sprawdza się jako ciepłe, jesienne śniadanie. Nie tylko rozgrzewa nas na pierwszą część dnia, ale również wnosi do organizmu wiele cennych witamin i składników mineralnych takich jak witaminy z grupy B, lecytynę, wapń, potas, żelazo. Na śniadanie dobra na słodko z dodatkiem cynamonu i owoców a na obiad jako dodatek do mięs, ryb lub zup.

Probiotyki
Aby układ pokarmowy dobrze funkcjonował, warto zadbać o florę bakteryjną. Nasze jelita zasiedlają miliardy pożytecznych bakterii, odpowiedzialnych za dobrostan całego organizmu. Regularne spożywanie probiotyków pomoże zadbać o odpowiedni stan naszej flory jelitowej oraz wspomoże walkę z  niechcianymi infekcjami wirusowymi. Probiotyki znajdują się m. in. w kiszonkach, zakwasach i jogurtach, dlatego warto włączyć te produkty do codziennego menu.


Witamina D
Jesień dni stają się coraz krótsze. Ilość promieni słonecznych jest ograniczona,  co utrudnia syntezę witaminy D. Warto w tym czasie urozmaicać dietę o produkty bogate w tę witaminę oraz wspomóc się suplementacją. Witamina D pobudza nasz układ odpornościowy do pracy. Jest niezbędna m.in. w procesie dojrzewania limfocytów T, które są odpowiedzialne za zwalczanie z naszego organizmu wirusów i mikroorganizmów. Bogatym źródłem tej witaminy są przede wszystkim ryby morskie, jaja, produkty mleczne oraz sery dojrzewające.
Nie zapominajmy o tym, że ruch to zdrowie - szczególnie na świeżym powietrzu. Poprawia nie tylko wydolność oddechową i krążenie, ale wzmacnia także odporność. Jazda na rowerze lub rolkach, jogging, gra w piłkę, ale i intensywne spacery wpływają korzystnie na naszą kondycję fizyczną i organizm. W razie niepogody warto skorzystać z usług klubów fitness. Zdrowe, silne ciało nie tak łatwo poddaje się chorobie! Dla jeszcze lepszego zwalczania infekcji szczególnie polecana jest zmiana klimatu. Podczas wyjazdu nad morze lub w góry organizm stara się zaadaptować do nowych warunków, co zwiększa jego wydolność. Do miasta wrócimy zregenerowani i bardziej odporni na zakażenia.

Jesień i zima stawia przed nami szereg zadań i problemów, z którymi uporamy się szybko i sprawnie, jeżeli będziemy cieszyć się dobrą kondycją psychofizyczną i właściwymi pokładami energii. Sięgnijmy zatem po to, co najlepsze dla naszego ciała i ducha, aby w spokoju i komforcie oczekiwać na pierwsze wiosenne dni.