Najważniejsze właściwości Nordic Naturals Omega-3:
Suplement diety Nordic Naturals Omega-3 to wysokiej jakości produkt, zawierający olej z ryb morskich (sardele i sardynki), który stanowi bogactwo kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, takich jak kwas DHA i EPA. Pełnią one niezwykle ważną rolę w organizmie człowieka. Zaletą produktu od Nordic Naturals jest jego pyszny, cytrynowy smak oraz naturalny, bezpieczny skład.
Kwasy DHA i EPA należą do NNKT (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych), które ze względu na brak możliwości wewnętrznej syntezy tych kwasów w organizmie, muszą być dostarczane z zewnątrz. Naturalnie znajdują się w olejach lnianych, słonecznikowych i tłustych rybach morskich.
Kwasy omega-3 wspierają funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Przyczyniają się do zmniejszenia poziomu trójglicerydów we krwi i obniżenia ciśnienia tętniczego. Kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (DHA) odpowiada też za prawidłowy rozwój mózgu, nerwów i oczu u płodów i dzieci do 12 roku życia.
Podsumowując, Nordic Naturals Omega-3 to wysokiej jakości, naturalny suplement diety, który zawiera olej z ryb morskich. Stanowi on źródło łatwo przyswajalnych kwasów omega-3. Kwasy EPA i DHA należą do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, więc muszą być dostarczane do organizmu, gdyż nie ma możliwości ich wewnętrznej syntezy. Zaletą produktu jest jego naturalność i bezpieczeństwo oraz zastosowanie kapsułek o smaku cytrynowym.
Od roku 1995 Nordic Naturals skupia się wyłącznie na dostarczaniu najwyższej jakości olejów Omega. Dziś dostarcza produkty do ponad 30 krajów na 6 kontynentach. Posiada największe portfolio suplementów diety na bazie kwasów Omega-3 na świecie. Każdy etap procesu- od rybackiej łodzi aż do gotowego słoiczka- jest skrupulatnie kontrolowany.
Rządowe standardy jakości oleju z rybiego nie istnieją w Stanach Zjednoczonych. Aby zapewnić wysoką jakość, Nordic Naturals przestrzega i przekracza rygorystyczne Europejskie Standardy Farmakopei (EPS), jak i dobrowolne standardy wyznaczone przez Radę Odpowiedzialnego Odżywiania (CRN- Council of Responsible Nutrition) i Światowej Organizacji EPA, DHA i Omega-3 (GOED- Global Organisation for EPA, and DHA Omega-3) dla wszystkich olejów. Standardy te gwarantują wysokiej jakości produkty przez ustalenie maksymalnego udziału nadtlenków, metali ciężkich, dioksyn i PCB.
Wszystkie oleje stosowane w produktach Nordic Naturals wykazały brak wykrywalnych metali ciężkich, dioksyn i PCB (polichlorowane bifenyle).
Produkty Nordic Naturals charakteryzują się:
- świeżością, która zapewnia integralność produktu i skuteczność biologiczną;
- bardzo wysokim poziomem czystości: każda partia oleju jest testowana na obecność toksyn środowiskowych, w tym metali ciężkich, dioksyn i PCB przez niezależne instytuty;
- wspaniałym smakiem: całkowity brak posmaku rybnego zapewnia opatentowana technologia obróbki enzymatycznej i beztlenowej;
- wyjątkowymi surowcami na wyłączność: produkty wykonane są z czterech gatunków ryb, z których żadna nie jest zagrożona: dziko odławianego dorsza arktycznego (Skrei), poławianego w odpowiedzialny sposób z norweskich wód, schwytanych na wolności anchois i sardynek, pozyskiwanych odpowiedzialnie z wód Południowego Pacyfiku oraz dziko odławianego łososia z (gatunek pink lub sockeye) z rejonu Alaski Cook Inlet;
- trójglicerydową formą dla najlepszej wchłanialności i przyswajalności.