Kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6 i omega-9 należą do tak zwanych dobrych tłuszczów nienasyconych. Prekursorem kwasu omega-3 jest kwas alfa-linolenowy, omega-6 – linolowy, zaś omega-9 – oleinowy. Są one niezbędne w zbilansowanej diecie, ponieważ dwóch z nich organizm człowieka nie potrafi samodzielnie wytworzyć.
W skład produktu wchodzą:
Dzięki naturalnemu cytrynowemu smakowi produkt nie posiada charakterystycznego rybiego zapachu, ani nieprzyjemnego gorzkiego posmaku. Dodatkową zaletą są tylko naturalne przeciwutleniacze - D-alfa-tokoferol, ekstrakt z liści rozmarynu.
Od roku 1995 Nordic Naturals skupia się wyłącznie na dostarczaniu najwyższej jakości olejów Omega. Dziś dostarcza produkty do ponad 30 krajów na 6 kontynentach. Posiada największe portfolio suplementów diety na bazie kwasów Omega-3 na świecie. Każdy etap procesu- od rybackiej łodzi aż do gotowego słoiczka- jest skrupulatnie kontrolowany.
Rządowe standardy jakości oleju z rybiego nie istnieją w Stanach Zjednoczonych. Aby zapewnić wysoką jakość, Nordic Naturals przestrzega i przekracza rygorystyczne Europejskie Standardy Farmakopei (EPS), jak i dobrowolne standardy wyznaczone przez Radę Odpowiedzialnego Odżywiania (CRN- Council of Responsible Nutrition) i Światowej Organizacji EPA, DHA i Omega-3 (GOED- Global Organisation for EPA, and DHA Omega-3) dla wszystkich olejów. Standardy te gwarantują wysokiej jakości produkty przez ustalenie maksymalnego udziału nadtlenków, metali ciężkich, dioksyn i PCB.
Wszystkie oleje stosowane w produktach Nordic Naturals wykazały brak wykrywalnych metali ciężkich, dioksyn i PCB (polichlorowane bifenyle).
Produkty Nordic Naturals charakteryzują się:
- świeżością, która zapewnia integralność produktu i skuteczność biologiczną;
- bardzo wysokim poziomem czystości: każda partia oleju jest testowana na obecność toksyn środowiskowych, w tym metali ciężkich, dioksyn i PCB przez niezależne instytuty;
- wspaniałym smakiem: całkowity brak posmaku rybnego zapewnia opatentowana technologia obróbki enzymatycznej i beztlenowej;
- wyjątkowymi surowcami na wyłączność: produkty wykonane są z czterech gatunków ryb, z których żadna nie jest zagrożona: dziko odławianego dorsza arktycznego (Skrei), poławianego w odpowiedzialny sposób z norweskich wód, schwytanych na wolności anchois i sardynek, pozyskiwanych odpowiedzialnie z wód Południowego Pacyfiku oraz dziko odławianego łososia z (gatunek pink lub sockeye) z rejonu Alaski Cook Inlet;
- trójglicerydową formą dla najlepszej wchłanialności i przyswajalności.