Witamina D bierze udział w wielu fizjologicznych procesach w organizmie człowieka. Wspomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu zdrowych kości, zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu odpornościowego.
Poziom witaminy D we krwi jest zależny głównie od ekspozycji skóry na działanie promieni słonecznych, które stymulują organizm do produkcji cholekalcyferolu oraz od jej spożycia wraz z dietą.
W trosce o różne potrzeby zależne od wieku czy pory roku, Solgar oferuje witaminę D w ilości 4000 IU (jednostek międzynarodowych) w formie suplementu diety. Według rekomendacji ekspertów [1] osobom o BMI 30+ kg/m2 (tj. osobom otyłym) dorosłym oraz starszym zaleca się 1 kapsułkę dziennie.
Ważny jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia. Naturalne źródła witaminy D mogą podnieść jej poziom jednak uważane są za nieefektywne dla utrzymania jej rekomendowanego przez ekspertów poziomu przez cały rok [2].
Witamina D3 4000 IU firmy Solgar jest produkowana z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny. Podczas strzyżenia owcom nie dzieje się krzywda, dlatego też produkt jest odpowiedni dla wegetarian.
W opakowaniu ze specjalnego, ciemnego szkła, znajduje się 60 kapsułek roślinnych, z których każda zawiera 100 μg cholekalcyferolu.
[1] Postępy Neonatologii 2018;24(1).
[2] J Steroid Biochem Mol Biol. 2018 Jan;175:125-135.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby o BMI 30+ kg/m2 (dorosłe oraz starsze) – 1 kapsułka dziennie co drugi dzień lub wg wskazań lekarza. Unikać nadmiaru słońca. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.
Nie spożywać innych suplementów z witaminą D.
Kobiety w ciąży i karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Produkt bezglutenowy.
Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka) zawiera:
Witamina D – 100 µg (2000% RWS*)
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Składniki:
substancja wypełniająca: celuloza, substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; maltodekstryna, substancja wypełniająca: etyloceluloza, substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, witamina D.
Firma Solgar rozpoczęła działalność w 1947 roku i od tego czasu ze zdrowego rodzinnego przedsiębiorstwa rozwinęła działalność do firmy służącej zdrowiu milionów rodzin.
Wszystkie produkty tworzone są w oparciu o najnowocześniejsze badania naukowe, drobiazgową kontrolę jakości i troskliwą obsługę pacjenta. Dzięki temu, przez pięć dekad firma Solgar wprowadziła na rynek wiele wyjątkowych produktów, za które odpowiada od początku do końca.
Jako jedna z nielicznych firm na świecie przez kilkadziesiąt ostatnich lat analizowała wpływ ziół, witamin i minerałów na organizm, dążąc do perfekcji we wspieraniu zdrowia człowieka. Przedsiębiorstwo stworzyło przełomową technologię pozwalającą powlekać tabletki naturalnym składnikiem opartym na wodzie, a nie tanim szelakiem z owadów. W ultranowoczesnym laboratorium firmy Solgar powstały kapsułki z najczystszych surowców roślinnych (Vegicaps), a nie z półproduktów zwierzęcych.
Elektroniczny certyfikat Sprzedaż produktów Solgar w internecie może być prowadzona wyłącznie przez autoryzowane witryny aptek. Autoryzacja musi być potwierdzona symbolem certyfikatu elektronicznego.