Manuka Health Miód Manuka MGO™ 250+ nektarowy, 250 g Powiększ

Manuka Health Miód Manuka MGO™ 250+ nektarowy, 250 g

Manuka Health Manuka Health

Nowy

Miód zawiera metyloglioksal w ilości powyżej 250 mg/kg miodu (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

Więcej szczegółów

95,00 zł

brutto

Wydaj 250,00 zł by otrzymać darmową przesyłkę !!!
Charakterystyka produktu

Manuka Health Miód Manuka MGO™ 250+ nektarowy jest produktem spożywczym.

Miód zawiera metyloglioksal w ilości powyżej 250 mg/kg miodu (naturalny składnik występujący w znacznych ilościach tylko w niektórych miodach Manuka).

Opakowanie 250 g przy spożywaniu dziennej porcji- trzech łyżeczek- wystarcza na około 2 tygodnie.

Czym jest Miód Manuka?

W 2013 r. przy udziale rządu Nowej Zelandii powołano grupę roboczą ds. zdefiniowania kryteriów służących kwalifikacji produktów pszczelich określanych mianem miodów Manuka. Według opracowania z lipca 2014 r. miody Manuka to miody jednorodne, które zostały wytworzone wyłącznie na terytorium Nowej Zelandii, w czasie który pokrywa się z okresem kwitnienia krzewów Manuka, które są wytworzone w zasadniczej większości z nektaru roślin z gatunków Leptospermum scoparium.

Miody te powinny charakteryzować się dodatkowo takimi cechami jak: odpowiedni zakres przewodności właściwej, wyjątkowy smak określany jako mineralny, lekko gorzki; silnie aromatyczny zapach z wyczuwalnymi nutami wilgotnej ziemi i wrzosu; obecnością pyłku charakterystycznego dla krzewów Manuka oraz składników, w tym: metyloglioksalu (MGO™) (Science and characteristing Manuka honey – Current and future science to support a definition. Ministry for Primary Industries, New Zealand Government. July 2014).

Czym jest MGO™?

MGO™ to skrót od metyloglioksalu– naturalnej substancji uznanej przez naukowców za charakterystyczny składnik miodów Manuka, które ze względu na jego wysoką zawartość odróżniają się od innych miodów dostępnych na rynku.

Badania nad składem miodów Manuka i metyloglioksalem prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej- jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Wnioski prof. Henle zostały poparte przez naukowców nowozelandzkich, m.in.: prof. Molana, wcześniejszego prekursora badań miodów Manuka. W ten sposób powstała metoda mierzenia i oznaczania jakości miodów Manuka- MGO™, która jest obiektywna i powtarzalna.

Te same badania naukowe wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak znaczne stężenie naturalnie występującego metyloglioksalu-  na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, zawartość tego składnika w innych występujących na świecie miodach wynosi średnio 3,1 mg/kg.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg metyloglioksalu na kg miodu (MGO™ 100+).

Wykres miód Manuka

Produkt Metyloglioksal (mg/kg)
Miód Manuka 30-800+
Inne miody 0-10
Inne produkty żywnościowe 0-50

Zawartość netto

250 g


Opakowanie

Słoik


Postać

Miód


Stosowanie

Miód najlepiej spożywać rano na czczo w ilości 2-3 łyżeczek lub po 1 łyżeczce 2-3 razy dziennie pół godziny przed posiłkiem.


Skład produktu
Wartość odżywcza  w 100 g  w 15 g*
Wartość energetyczna 1400 kJ / 334 kcal 210 kJ / 50,2 kcal
Tłuszcz 0 g 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0 g 0 g
Węglowodany 82,1 g 12,3 g
- w tym cukry 82,1 g 12,3 g
Błonnik 0 g 0 g
Białko 0,3 g 0,05 g
Sól 0,04 g 0,01 g
Metyloglioksal > 25 mg > 3,75 mg

* 15 g (3 łyżeczki) = porcja dzienna. W słoiku znajduje się ok. 17 porcji.


Składniki

miód z krzewu Manuka 100%


Środki ostrożności

Zaprzestać przyjmowania w przypadku reakcji alergicznych.

Produkt należy przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu niedostępnym dla dzieci.


Informacje dodatkowe

Produkt jest odpowiedni dla wegetarian. Zawiera miód.

Kraj produkcji: Nowa Zelandia.

Zastrzeżenie zmian przez firmę Manuka Health New Zealand: dane oddają status do chwili opublikowania i mogą różnić się od drukowanego materiału. Wszystkie dane mogą być zmieniane bez zawiadomienia.

Kategoria produktu produkt spożywczy
Postać miód nektarowy
Droga podania doustna i podjęzykowa
Długość kuracji / suplementacji 15-21 dni
Produkt nie zawiera sztucznych barwników, glutenu, laktozy, groźnych dla zdrowia konserwantów

Napisz opinię

Manuka Health Miód Manuka MGO™ 250+ nektarowy, 250 g

Manuka Health Miód Manuka MGO™ 250+ nektarowy, 250 g

Manuka Health

Manuka (łac. Leptospermum scoparium) porasta dziewicze tereny Nowej Zelandii- jedno z najczystszych miejsc na świecie. Nazwa miodu wywodzi się z języka maori i oznacza "miód z drzewa herbacianego". Pszczoły miodne zbierając nektar z dzikich krzewów Manuka, tworzą miód odróżniający się od innych miodów wysoką zawartością substancji aktywnej- metyloglioksalu, decydującego o jego unikalnych właściwościach.


W miodzie Manuka MGO™ zachowana jest maksymalna ilość pierwotnych składników. Jest to możliwe, dzięki dbałości producenta- Manuka Health New Zealand- o to, aby temperatura w ciągu całego procesu utrzymywała się na poziomie temperatury panującej w ulu, czyli 37-40 st. C. Dzięki temu, ilość bioaktywnych składników w pojedynczym słoiku jest na takim samym poziomie, jak tuż po wyjęciu miodu z ula. 


Firma Manuka Health New Zealand kładzie szczególny nacisk na innowacyjne rozwiązania, doskonalenie i rozwój produktów. Stale prowadzi badania nad możliwościami wykorzystania miodu Manuka. Efektem tych badań jest CycloPower™: sproszkowany miód Manuka połączony z alfa-cyklodektryną. 


Manuka Health New Zealand korzysta z akredytowanych laboratoriów oraz pomocy doświadczonych pszczelarzy. Każda partia miodu Manuka MGO™- zanim trafi do sprzedaży- jest poddawana szczegółowym badaniom.


W ofercie firmy Manuka Health New Zealand- oprócz miodów Manuka- odnaleźć można także suplementy diety oraz kosmetyki, zawierające naturalne składniki aktywne.

Akceptuję
Nasza witryna używa plików cookies. Więcej szczegółów znajdą Państwo w naszym REGULAMINIE.